1991-2001  2003   2004   2010

2, 9, 11

Koltai Róbert "Sose halunk meg" című filmklasszisa óta ismert a Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz, vagy másképpen a 2, 9, 11-es kombináció.

Az augusztus 7-i Ötöslottó sorsoláson a szerencse ismét kegyeibe fogadta ezeket a számokat, és így - két másik szerencsés számmal kiegészülve - a 340 milliós telitalálathoz segítette a híres számsort megjátszó nyertest.

Erről és új terveiről, munkáiról kérdeztük Koltai Róbertet; a vele készült interjú teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható.

A három arany vállfa és.

GYUSZI BÁCSI MÁGIKUS SZÁMAI

Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz. A számok nyelvére lefordítva: 2-es, 9-es, 11-es. A befutó sorrendje Koltai Róbert emlékezetes, mára már klasszikussá nemesedett filmjében. 2, 9, 11 - Gyuszi bácsi, a vállfa árus élete utolsó, ha nem éppen egyetlen nagy fogása az ügetőn.

Ötöslottó, augusztus 7-e, szombat, 340 milliós telitalálatos. Az ötös "befutó" első három száma: 2-es, 9-es, 11-es. Sok olvasónk hívta fel a figyelmünket erre a különleges, már-már meseszerű egybeesésre, mi pedig "elgaloppoztunk" a kérdéssel a "Sose halunk meg" rendezőjéhez és főszereplőjéhez - mit szól hozzá? A színész-rendező nem lepődött meg a hír hallatán, mint kiderült, "zsákszámra" kapta az esemeseket a lottósorsolást követően.

. Gondolja, hogy van kapcsolat a film és a vagyont érő lottóötös számai között?

. Szinte biztos vagyok benne. Én ugyan már letettem a szerencsejátékokról, így lottószelvényeket sem töltögetek ki, arról azonban hallottam, hogy a "Sose halunk meg" óta sokan ikszelik be a 2-est, 9-est és 11-est. Nem tudom, ki a nyertes (Mi sem - a szerk.), de hajlok rá, hogy látta a filmet.

. Utólag nem bánja, hogy elmulasztotta a játékot? Hiszen bizonyára bejelölte volna a mágikus számsort?

. Hűha! Mennyit fizet a hármas?

. Na, jó. Értem. Mondja "Gyuszi bá'": van még a vállfákból?

. Vasárnaptól már hárommal kevesebb. Három Arany Vállfával. Ezt a díjat adom ugyanis a vasárnapi futamon győztes zsokénak, idomárnak és a ló tulajdonosának. (A beszélgetést még szombaton rögzítettük, azóta lezajlott a ceremónia. - a szerk.)

. Szeptember első hétvégéjén a Kincsem parkban mutatják be a "Sose halunk meg" musical változatát. Mit érdemes erről előzetesen tudni?

. Szeptember 4-én lesz az ősbemutató, melyet remélem még sok-sok előadás követ a Kincsem Park autentikus környezetében, majd - különleges és eredeti látványelem-körítéssel, varázslatos díszletek közt - sorra a nagy vidéki sportcsarnokokban is. Magam rendezőként és szereplőként működöm közre, a zene színvonalára pedig Dés László személye a garancia.

. Úgy tudjuk, új filmen is dolgozik, amelyben szintén szerepet kap a szerencse - a Szerencsejáték Zrt., mint támogató képében? Ez is afféle "koltais" film lesz?

. A Szerencsejáték Zrt. valóban szponzorálja a filmet. A "Sose halunk meg" óta nagyon jó a kapcsolatunk, ami, úgy hiszem, mindkét félnek előnyös. A film a jelenben, mai zavaros és zaklatott világunkban játszódik. S anélkül, hogy a kelleténél többet kiszivárogtatnék, annyit elárulhatok, "szerepet kap" a magyar pezsgőgyártás, valamint Szabó Győző és Pindroch Csaba, mint chippandale fiúk, és két világsztárt is sikerült megnyernünk: Vinnie Jones és Michael Madsen remélhetőleg sokakat csábít a mozikba.

. És Ön?

. Egy hosszabb epizódszerepre, a magam balfék módján, én is megjelenek a vásznon.

. Mikorra gyűjtsünk mozijegyre?

. A napokban fejeztük be az angliai forgatásokat, még néhány itthoni forgatási nap van hátra, majd a szükséges utómunkákat követően, remélem, még az idén közönség elé kerül a Magic Boys.

(2010.08.18, Szerencsejáték Rt.)


Koltai Róbert musicalt készít a Sose halunk meg című filmből

Az egykori "illetékes elvtárs" hamarosan befejezi a koprodukcióban készülő Magic Boys-t, nemrég pedig kitalálta, hogy a népszerű Sose halunk meg c. filmből musicalt készít. Látványos és nem mindennapi produkcióra számíthatunk! Igyekeztem minden infót megtudni Robitól.

Miért pont musicalturné és miért a Kincsem Park, mint helyszín?
A kérdés első felére igazából Rácz László producer tudná megadni a választ,mert az ő ötlete volt, hogy járjuk be az ország nagy sportcsarnokait a darabbal. A Kincsem Park nekem jutott eszembe mint helyszín, amikor arról volt szó, hogy esetleg valamelyik szabadtéri színpadon legyen a Budapesti bemutató.Egy szenvedélyes lóversenyesről szóló musicalnek ennél jobb, stílszerűbb helyszínt nem választhattunk volna. Ráadásul több mint 3000 néző kényelmesen elfér, nagy hely van a parkolásra és a metróval való megközelítés is nagyon közönségbarát.

Hogyan kell elképzelni ezt a különleges színpadot illetve a vídéki helyszíneket?
Húros Annamária látványtervezővel, a darab producerével Rácz Lászlóval és egy remek visual csapattal azon dolgoztunk és dolgozunk, hogy a színészeknek, nézőknek egyformán konfortos - és ha lehetséges - varázslatos játéktér szülessen. Ennek érdekében kivetítést is alkalmazunk.

Mennyire fogja követni a filmet a musical?
Az alaptörténet a film nyomán készült. Amikor Nógrádi Gáborral készítettük a jelenlegi szövegkönyvet arra törekedtünk, hogy minél több olyan részt emeljünk ki a darabból, amely szinte kívánja Dés László csodálatos zenéjét.

A szereplőket te kerested meg, vagy közösen döntöttétek el, ki mit játszik?
A szereposztás a rendező mindenkori kötelessége, így ebben az esetben ez a feladat természetesen rám hárúlt. A szereposztásból látszik, hogy egy válogatott, magyar színészcsapatot sikerült összetoboroznom:-).

Anélkül, hogy kulisszatitkot árulnál el, mesélj a diszletről és a látványvilágról!
Ahogy mondtad, kulisszatitok lenne, ezt majd látni kell!:-)

Milyen jövőbeni tervek vannak: színház, játékfilm? Esetleg önálló est?
Decemberig szeretném befejezni a tavaly elkezdett Magic Boys című filmet, melynek londoni külső felvételei még hátra vannak. 8-9 darabban játszom a következő szezonban, a József Attila Színházban, a Karinthy Színházban és a Körúti Színházban. Ebből hét repertoár darab, kettő pedig új előadás. Novemberben - számomra különleges - hogy 18 év (!) után szerepelhetek Kaposváron, a Csiky Gergely Színház Nagymama című darabjában. Január végén a Karinthy Színházban a Hippolyt a lakályban ismét eljátszom Schneider urat.
Önálló kabaré estjeimmel folyamatosan járom az országot, szeptemberben a Duna TV is bemutatja az egyiket, amelynek címe "Lerajzolom percek alatt". Szóval lesz feladat és előadás bőven!

(KultCafé)


Koltai Róbert örül, ha rögtönöznek

Szeged - A maffiózó bal kezeként fel is tűnik a maga rendezte, Magic Boys című filmben Koltai Róbert. A Megy a gőzös csongrádi forgatásának emléke is segített, hogy Szegedet válassza a mozi egyik helyszínéül.

- Lényeges volt, hogy alföldi város jelenjen meg a filmben. Ezért is jöttünk Szegedre - indokolja legújabb filmje, a Magic Boys helyszínválasztását Koltai Róbert. - 2007-ben, a Megy a gőzös csongrádi forgatásán is hihetetlen, megható pillanatokat éltünk át itt, rengeteg szeretetet kaptunk - fogalmazott lapunknak adott interjújában.

A Londonban és Szegeden, angol-magyar-kanadai koprodukcióban készülő, 600 milliós költségvetésű vígjáték forgatókönyvének magyar változatát Orosz Dénessel 16-szor, az angolt pedig Ivo Marloh segítségével 13-szor írták át. - Van, ahol még billeg a jelenet, még nem állt össze. Egy-egy új poén is bekerülhet még. A forgatáson pedig helye van az improvizációnak: színészként magam is szeretek rögtönözni, rendezőként hagyom a színészeimet is. Michael Madsen említette: örömmel hallotta, hogy ilyen vagyok - mesélte a rendező, aki izgalmasnak találja, hogy a nemzetközi csapatban különböző kultúrák találkoznak, a forgatáson felváltva hallani angol és magyar szót. - Nagyon szeretek lubickolni a magyar nyelvben. Viszont bevallom, egy angol mondatról semmi nem jut eszembe - érzékelteti Koltai Róbert, hogy a fordítás nem az ő reszortja.

 

Értik-e majd a külföldi nézők a poénokat?
- Ez a nehéz a dologban, de úgy láttam, külföldön is értik a magyar humort, amikor a Szambát, a Csocsót például Amerikában mutattuk be. Ha igazit adunk, működik a dolog - vallja. A színészek pedig "a világon mindenütt egyformák". Örömet és tiszteletet érez, hogy olyan sztárokkal dolgozhat, akiket korábban a filmvásznon csodált.

Szegeden elsősorban a belső jeleneteket forgatják, az Anna fürdőben, a színházban. - A Sing-Singben 200 statisztával formáljuk meg a londoni bárt, októberben 8-9 napon át forgatunk, Budapesten pedig a pezsgőgyárban és egy szállodában dolgozunk - utóbbi lesz a főgonosz, Terence (Michael Madsen) bázisa. Az utolsó magyarországi héten aztán megint visszajövünk Szegedre - árulja el Koltai, aki maga is feltűnik a filmben. - Én vagyok a maffiózó bal keze, az Albániából Angliába szakadt Badnews Brown. Ahogyan a nevem is mutatja: ha megjelenek Terence mellett, biztosan rossz hírt kap.

Ifjú szavalóból színész-rendező

12 évesen Sztálinváros legjobb ifjú szavalója lett, azóta pedig több mint 80 filmben és tévésorozatban szerepelt a 65 esztendős színművész-filmrendező, Koltai Róbert. 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, játszott Kaposváron, Pécsett, Veszprémben és a Nemzeti Színházban is. Filmrendezőként, íróként a Magic Boys lesz a 11. alkotása.

(R. Tóth Gábor)


Koltai Szegeden is eljátssza Gyuszi bácsit

Szeged - Újra belebújik Gyuszi bácsi, a legendás vállfaárus bőrébe Koltai Róbert. A Sose halunk meg című nagy sikerű filmből most musical készül, amelyet ő állít színpadra. Az előadás szeptember 10-én a szegedi Városi Sportcsarnokban lesz. Ebből az alkalomból beszélgettünk a népszerű színművésszel, aki többek között elmondta: 18 év után is nagyon szereti ezt a szerepet, és bármikor feltenné a lóversenyen a 2, 9, 11-es hármas befutót.

- Ha azt mondom, 2, 9, 11, akkor mi játszódik le a lelkében?
- Természetesen a lóversenypálya, Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz, a tuti tipp jut az eszembe. Ez a legendás hármas befutó a Sose halunk meg című filmből, ami Gyuszi bácsi életében egyszer bejött.

- Ön megjátszotta valaha ezt a három számot?
- Persze, de nekem sajnos egyszer sem sikerült ezzel nyernem. Régebben egy újságban olvastam, hogy valaki feltette a 2, 9, 11-et vagy talán a 9, 2, 11-et, és bejött neki.

- Miért él ez a filmje olyan erősen az emberekben a mai napig?
- A többi filmem is él, hiszen a Szambának, a Csocsónak és a Világszámnak is van azért rajongótábora, és ennek nagyon örülök.

- Mégis, a Sose halunk meg vált igazi kultfilmmé...
- Akkoriban, 1992-ben meglepetés volt, hogy egy vidéki színész egyik pillanatról a másikra filmet készít, és az sikeres lett. Érezhetően eltalálta a közönséget ez a mozi. Itthon a budapesti kritikusoktól mindig csak vállveregetést kaptam, és amikor a filmért díjat ítéltek oda nekem, azt is azzal indokolták: a közönség visszahódításáért érdemlem meg. Nem azt mondták, hogy jó a Sose halunk meg. A közönség mellett a vidéki és a külföldi kritika is elismert bennünket. A nézők tették sikeressé ezt az alkotást, a mai napig ők jönnek velem és azokkal a történetekkel, amelyeket szeretnék elmesélni.

- Ez bántja?
- Azért nem bánt, mert a közönség érzi a dolgaimat, és ez az egész nekik szól. Furcsa szemlélet alakult ki a tollforgatók között. Azt vettem észre, hogy egyesek nem tudnak vagy nem akarnak azokkal a filmekkel mit kezdeni, amelyek szépek, szólnak valamiről, és közérthetőek. Talán irigységből vagy sznobizmusból inkább szeretik a fura, lila, ködös, különös filmeket, és elitistaként azokról ódákat zengnek. Mondom ezt úgy is, hogy elismerem a művészfilmek között az értékeseket, magam is láttam több kiválót közülük.

- A nézőkön kívül kiknek a visszajelzéseire figyel?
- Nemrég Sándor Gyuri, az ismert humorista hívott fel, hogy megnézte a filmjeimet, és nagyon tetszettek neki. Ő nem egy nagy moziba járó, és most nézte meg sorban a DVD-imet. Például a Sose halunk meget először látta. Fontos, hogy ő mit mond, és Dés László is, aki a színpadi változat zenéjét szerezte.

A musical

A Sose halunk meg című musicalt az ország 16 vidéki városában, így Szegeden is láthatja a közönség. A főbb szerepekben: Koltai Róbert, Tasnádi Bence, Vándor Éva, Kertész Péter, Spindler Béla, Pikali Gerda, Hernádi Judit, Esztergályos Cecília, Egri Márta, Lukács Andor, Kocsis Judit, Makrai Pál és Oberfrank Pál.

- Miért érezték fontosnak, hogy a filmből színdarab készüljön?
- Talán négy éve Szikora János hívott fel, hogy Szolnokon csináljam meg a Sose halunk meg színpadi változatát. Először azt mondtam neki, hogy a film után nem látom értelmét. Ám amikor meghallottam Dés László remek zenéjét és Nemes István szövegeit, akkor igent mondtam arra, hogy Nógrádi Gábor szövegkönyve alapján, Szabó Máté rendező irányításával 14 dallal elkészüljön a zenés vígjáték. Tulajdonképpen ez egy road-movie, utazással, piaccal, lóversennyel, és ennek a filmes világát, hangulatát remekül meg lehet mutatni a színpadképpel és a dalokkal. Nagy siker volt Szolnokon, és utána a József Attila Színházban is. Most úgy éreztük, hogy ez a musicalváltozat is a közönség érdeklődésére számíthat, és olyan hosszú és sikeres utat járhat be, mint Dés László többi zenés darabja. Ezért is találtam ki, hogy a bemutató szeptember elején legyen a Kincsem Parkban, és aztán induljunk országjáró turnéra.

- A film és a két színházi bemutató után negyedszer bújik Gyuszi bácsi vállfaárus bőrébe. Mi újat ad még önnek ez a szerep?
- Rengeteg újat ad, minden próbán, és minden este. A közönség pedig mindig más. Előttük mindig új előadás születik. Az ember megpróbálja újból megfogalmazni a figurát, rátalál bizonyos dolgokra és hangsúlyokra. Az idő múlása is megtisztít, és más dimenzióba helyez sok mindent. Ezért aztán nem is értem azokat a kérdéseket, hogy ha valaki sokszor játszik egy szerepet, akkor azt nem unja-e.

- Akkor ez már hozzátartozik az ön legendájához?
- Nem legenda ez, de belőlem egy darab. Olyan, mint a többi filmem.

- De azért mondhatjuk, hogy sose halunk meg?
- Persze, addig biztos, amíg nem olvassák a nekrológjainkat.

- És akkor mi lesz a tuti tippel, 18 év után most is megtenné a 2, 9, 11-et?
- Ha lenne egy tikettem, biztos. Gyuszi bácsinak egyszer már bejött.

(Varga Róbert, Délmagyarország)